Empresa
Recept Espuma z krupicovej kaše

Espuma z krupicovej kaše

Espuma z krupicovej kaše:

500ml mlieko plnotučné

55g krupica detská

55g cukor

2g  škorica mletá

 

Espuma z červenej repy:

750g (alebo šťava z červenej repy) repa červená

8 želatína plátková

50g bielky

50g cukor

 

Kandizovaná repa:

150g repa červená

150g repa žltá

 

500ml voda

50ml ocot Chardonnay

1kg cukor

 

Čokoládová zemina:

125g maslo

10g cukor

5g kakao

125g múka hladká

1g soľ

 

Prach z bielej čokolády:

25g čokoláda biela

45g maltodextrín

 

Postup:

    Kandizovaná repa: Najskôr pripravíme sirup z vody, cukru a octu chardonnay. Repu očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Vložíme do vákuovacieho vrecka, prilejeme sirup a zavákuujeme. Pripravujeme sous vide na 90 °C asi 2–3 hodiny. Necháme vychladnúť a cez noc necháme marinovať v sirupe. Repu scedíme, plátky poukladáme na mriežku a za občasného potierania sirupom pečieme v rúre pri teplote 120 °C, až bude kandizovaná.

    Čokoládová zemina: Zmiešame všetky ingrediencie (maslo, cukor, múku, kakao, soľ), uložíme na papier na pečenie a pečieme v rúre pri 180 °C zhruba 15 minút. Zmes necháme vychladnúť a potom ju podrvíme na menšie kúsky.

    Prach z bielej čokolády: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do mixéra dáme maltodextrín a zapneme. Postupne prilievame čokoládu a vymiešame na sypkú konzistenciu. Pokiaľ nemáte maltodextrín, tak len najemno nastrúhajte bielu čokoládu.

    Espuma z červenej repy: Želatínu necháme napučať v studenej vode. Zahrejeme zvyšné ingrediencie (šťavu z repy, bielky, cukor) na 45 °C, pridáme želatínu, necháme rozpustiť a precedíme cez jemné sitko. Naplníme do šľahačkovej fľaše a dobre vychladíme.

    Espuma z krupicovej kaše: Zmiešame všetky ingrediencie a privedieme do varu. Varíme pri miernej teplote asi 5 minút za stáleho miešania. Kašu preložíme do mixéra, dobre rozmixujeme a precedíme cez jemné sitko. Naplníme do šľahačkovej fľaše a necháme vychladnúť.

    Na taniere alebo do misiek nastriekame krupicovú kašu, želatínovú zmes z červenej repy, pridáme kandizovanú repu a dozdobíme čokoládovou zeminou a prachom z bielej čokolády.

„Objav nového jedla robí pre šťastie ľudskej rasy viac než
objav hviezdy.“ Jean Anthelme Brillat-Savarin

a

Laurent Fine dining,
107 Duncan Avenue, New York
914-309-7030,
Open: 09:00 am – 01:00 pm